Τ.Π.Ε. και εκπαίδευση για ακόμη μια φορά.

Το σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «το δέος των καθηγητών μπροστά στον Η/Υ» επικεντρώνεται για ακόμη μια φορά στο θέμα των Τ.Π.Ε. και της αξιοποίησής τους στο σχολείο.

«…σχεδόν οι δύο στους τρεις δασκάλους (ακριβές ποσοστό 63,4%) που μετείχαν σε έρευνα του Ιγνάτιου Καράμηνα, εκπαιδευτικού και δρ Διδακτικής Μεθοδολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, απάντησαν ότι δεν υπάρχει κάποιος υπολογιστής στο σχολείο τους. Βέβαια, ο εφοδιασμός των σχολείων με υπολογιστές πιθανότατα να προσέθετε απλώς ένα ακόμη… ηλεκτρονικό μηχάνημα στον σχολικό εξοπλισμό. Και αυτό διότι οι τέσσερις στους δέκα δασκάλους ανέφεραν ότι δεν έχουν την επαρκή γνώση, για να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα το διαδίκτυο. Πάντως, όπως τόνισε στην «Κ» ο κ. Καράμηνας, οι δάσκαλοι είναι διατεθειμένοι να εντάξουν τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία τους. Αυτό παρατηρείται ακόμη και στους εκπαιδευτικούς μεγαλύτερης ηλικίας, για τους οποίους θα ήταν εύλογη η έλλειψη επαφής με τα νέα μέσα. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και το άλλο άκρο. Σύμφωνα με τον κ. Καράμηνα, υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών δημοτικών που είναι τεχνολογικά φοβικοί, με αποτέλεσμα να μην ενθαρρύνουν τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιούν τους Η/Υ. Ο κύριος λόγος είναι η ανασφάλεια των διευθυντών μπροστά στο «τεχνολογικό άγνωστο» (π.χ. μήπως ο υπολογιστής χαλάσει και το σχολείο αναγκαστεί να επωμιστεί επιπλέον έξοδα).»

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι ξέρουν: Δύο χιλιάδες δημοτικά σχολεία εξοπλίστηκαν πριν από μερικά χρόνια με «εργαστήρια νέων μέσων». Η Ελλάδα ανέβασε τους ποσοτικούς της δείκτες στις ευρωπαϊκές έρευνες… Οι ποιοτικοί δείκτες τι απέγιναν; Χάθηκαν κάπου μέσα στο χρόνο. Εργαστήρια που αξιοποιήθηκαν ελάχιστα ή καθόλου, πρωτοποριακά (;) εκπαιδευτικά μέσα που ακολούθησαν το δρόμο των καινοτόμων τεχνολογιών του παρελθόντος (κινηματογράφος, ραδιόφωνο, τηλεόραση…). Εξαίρεση το βιβλίο. Αγέρωχο και μόνο εξακολουθεί να είναι το Α και το Ω της ελληνικής εκπαίδευσης.

Αναρωτιέμαι πολλές φορές, αν είχαμε στα χέρια μας τη μηχανή του χρόνου και φέρναμε στο σήμερα κάποιον επισκέπτη από το παρελθόν (πχ. από τα τέλη του 19ου αρχές του 20ου αι.), τι θα έβλεπε; Ένα άλλο κόσμο. Μεγαλουπόλεις, αυτοκίνητα, εικόνες σοκαριστικές. Πού θα μπορούσε να νιώσει άνετα και οικεία; Μα πού αλλού; Στο σχολείο!

Advertisements

One Response to Τ.Π.Ε. και εκπαίδευση για ακόμη μια φορά.

  1. Ο/Η DrTeddy λέει:

    Στην Ελλάδα αγαπούμε την ποσότητα. Αλλά για την ποιοτική της αξιοποίηση πότε θα γίνουν έρευνες;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: