Τ.Π.Ε. τα «νέα μέσα» στην εκπαίδευση.

Όταν μιλούμε για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση χρησιμοποιούμε (ορθά) πλέον τον όρο Τ.Π.Ε. (βλ. σκέψεις του Ν. Δαπόντε). Διαβάζοντας κείμενα που σχετίζονται με τις Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση σε άλλες γλώσσες (π.χ. αγγλικά και γερμανικά) πέρα από τους όρους ICT ή ΙΚΤ συναντώ πολύ συχνά τους «new media», «neue Medien».

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχω συναντήσει σχεδόν ποτέ τη χρήση του όρου «νέα μέσα» στα ελληνικά. Μήπως τελικά η μη χρήση του όρου αυτού έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε εδώ τη νέα τεχνολογία; Μήπως αντί για «μέσο» γίνεται και «αυτοσκοπός»; Σκεφθήκαμε ποτέ αν και κατά πόσο εκπαιδεύουμε (ή θέλουμε να εκπαιδεύσουμε) τα παιδιά στη χρήση των Τ.Π.Ε. ως «μέσου»; Το κάναμε ποτέ για τα «παραδοσιακά μέσα» για να το κάνουμε και για τα νέα; Η δική μου άποψη είναι ότι αν έγινε κάτι, αυτό έγινε «επιδερμικά» και αποσπασματικά χωρίς ξεκάθαρους στόχους. Κάτι φαίνεται ότι πάει να γίνει με τα νέα εγχειρίδια του μαθήματος της «Μελέτης» στις πρώτες 4 τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, αλλά μετά τι; Τίποτα;

Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η ιστοσελίδα του επ. καθηγητή του Παν. του Αιγαίου κ. Σοφού. Εκεί μπορείτε να βρείτε υλικό που αφορά στη μιντιακή αγωγή. Στις διαφάνειές του καταγράφει ξεκάθαρα τους στόχους που θα πρέπει να περιλαμβάνει η αγωγή στα μέσα:

– Γνώση, επιλογή και χρήση μέσων και περιεχομένων – Γνωστική διάσταση
– Έκφραση, επεξεργασία, διαμόρφωση, επικοινωνία και συνεργασία – Δρασιακή διάσταση
– Κατανόηση και ερμηνεία των περιεχομένων (γλώσσα των μέσων) – Επικοινωνιακή εκφραστική διάσταση
– Αναγνώριση, επεξεργασία επιδράσεων και αξιολόγηση της διαδικασίας – Συναισθηματική/κοινωνική διάσταση
– Αναγνώριση προϋποθέσεων παραγωγής μιντιακών περιεχομένων – Κριτική διάσταση

Βάλτε με τη σειρά σας τη μελέτη των «νέων μέσων» μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σκεφθείτε τι από αυτά γίνεται ή πρόκειται να γίνει στο ελληνικό σχολείο.

Με την ευκαιρία προτείνω και το βιβλίο των Kron, F. & Σοφού Αλ.: «Διδακτική των Μέσων. Νέα Μέσα στο πλαίσιο Διδακτικών και Μαθησιακών Διαδικασιών» (εκδόσεις Gutenberg).

sofos.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: